Get Adobe Flash player

Artikelen

Leven in angst en dreiging

 

Het afgelopen jaar heeft u waarschijnlijk het land Nigeria regelmatig in het nieuws gezien. De laatste maanden lijkt de terroristische organisatie Boko Haram harder en heftiger om zich heen te slaan dan ooit. Hierdoor zijn veel burgers in, voornamelijk het noordoosten, van Nigeria slachtoffer geworden van het geweld. Ze zijn uit hun dorpen en steden gevlucht, ontvoerd of gedood door gruwelijke aanslagen. De stichting Huruma MEVA heeft een project buiten deze regio, in het centraal oosten van Nigeria in de stad Mkar.

 

Het project heeft als doel weeskinderen niet in een weeshuis op te vangen, maar in de ‘community’ – vandaar de naam Community Based Orphan Care. Gelukkig ligt Mkar ver van alle onrust, maar toch ervaren de bewoners daar soms ook de dreiging van Boko Haram. Voornamelijk het geweld en de dreigingen in het christelijke deel van Nigeria lijken een stempel te drukken op de rest van de samenleving van Nigeria. In dit artikel leggen we u kort uit waarom er de laatste tijd zoveel onrust is in Nigeria en wat de lokale bevolking van Mkar ervaart.

  

Boko Haram

In 2002 is de terroristische organisatie Boko Haram in het noordoosten van Nigeria opgericht. Deze organisatie streeft naar de invoer van de Sharia in Nigeria en in de omliggende landen. Daarnaast willen zij de invloeden van de westerse wereld en het christelijk geloof uitbannen. Sinds 2009 is Boko Haram, onder leiding van Abubakar Shekau, begonnen met zelfmoordaanslagen op o.a. belangrijke gebouwen, markten en kerken. Dit gebeurt in onder andere de steden Kano, Maiduguri en in de hoofdstad Abuja. Naast aanslagen zijn er ontvoeringen waaronder 200 tienermeisjes en buitenlanders. Daarnaast valt de organisatie moskeeën aan met moslims die geen voorstanders van de invoering van de Sharia zijn. Dit geweld is in de afgelopen maanden toegenomen, omdat er op 31 maart presidentsverkiezingen zijn geweest, waar Boko Haram het niet mee eens was. In het noorden van Nigeria wil deze organisatie een kalifaat stichten. De buurlanden van Nigeria grijpen nu, samen met het Nigeriaanse leger in om dit te voorkomen.

We hebben contact gehad met Mark. Hij is een Nigeriaan en bevriend met Marion, Mirjam en Esther die namens Huruma MEVA het project in Nigeria leiden. Mark vertelde dat het gelukkig veilig is in de staat Benue. Overal staan ‘militaire roadblocks’ opgesteld om reizigers te controleren en om mogelijke aanslagen te verijdelen. Daarnaast is er extra politie- en legerbewaking bij grote markten, openbare gebouwen, en kerken. Dit geeft Mark en andere bekenden vanuit Nigeria een enigszins veilig gevoel, omdat de overheid alles in het werk stelt om aanslagen te voorkomen. "Wel zijn we soms bang dat de dreiging toch deze kant op komt” vertelt hij “voornamelijk toen er ook dreiging van aanslagen was richting de kerkgemeenschappen in onze staat, gelukkig is dat tot nu toe niet zover gekomen. Verder blijven we uit de buurt van de noordoostelijke staten, want het is daar veel te gevaarlijk om te reizen. Familie en vrienden die daar wonen kunnen we  niet opzoeken”. De gebeurtenissen hebben gevolgen voor de verhoudingen tussen christenen en moslims in het hele land. “Wat we ervaren is dat de moslimgemeenschap en de christengemeenschap steeds meer uit elkaar groeien, dit is zorgelijk, want zo ontstaat er overal haat tussen deze twee bevolkingsgroepen. Wij hopen dat God ons land weer vrede geeft en dat Boko Haram door het leger verslagen wordt.” vertelt Mark.  

 

 Al met al een angstige tijd voor de inwoners van Nigeria. Deze situatie heeft ook impact op de projectontwikkelingen omdat er geen mogelijkheden voor Huruma MEVA zijn om naar Nigeria te reizen en alle communicatie alleen via telefoon en mail verloopt. Desondanks blijven we ons inzetten voor de kinderen in Mkar en we hopen dat het werk gezegend mag blijven worden. We bidden of er weer vrede mag komen in Nigeria en christenen weer veilig en openlijk hun geloof kunnen belijden. We willen u vragen om de situatie van onze broers en zussen in Nigeria mee te nemen in uw gebed.