Get Adobe Flash player

Artikelen

Met ons gezin naar Kenia


Afgelopen zijn zomer zijn wij, de familie Veurink, met ons gezin (onze kinderen zijn 14, 18 en 19) naar Kenia gereisd en hebben vrijwilligerswerk gedaan voor Huruma Meva. Het was een fantastische ervaring. De eerste 9 dagen verbleven we in CARA girls Rescue Center en daarna een aantal in het baby rescue center, Mahali pa Maisha.  Vooral CARA heeft op onze kinderen grote indruk gemaakt. Lees meer over de reis van de familie Veurink.

 

Het logeren in CARA, meedraaien met  de dagelijkse bezigheden, met de pot mee-eten, activiteiten doen met de meisjes; het was een hele positieve ervaring die we voor geen goud hadden willen missen.

We hebben kennis kunnen maken met het leven in Kenia. We deden gewoon met alles mee, van afwassen in teilen op de grond, koken op kolen, eten van rijst en ugali, elke avondsluiting met gebed en worship. We hebben boodschappen gedaan in Ngong en gezien dat het leven voor de gewone Keniaan erg duur is. We mochten met Timothy en Edwina mee om een kind naar een ziekenhuis te brengen en naar het politiebureau en andere instanties zoals naar de childrens-officer.

 

We hebben ervaren hoe kostbaar water is. Het moet worden aangevoerd met speciale vrachtwagens. Er is niet de hele dag water beschikbaar en dat maakt je bewust van de schaarste ten opzichte van het water dat bij ons altijd uit de kraan komt.

 

De kerkdiensten waren bijzonder om mee te maken. Zo anders dan in Nederland en we voelden ons welkom. Heerlijk om te zingen en te swingen met liederen in het Engels en Swahili.

 

Er is ook heel wat geklust op het land. Dat gaat anders als we gewend zijn. Inderdaad, in Afrika hebben ze de tijd en daar moesten we erg aan wennen. Een goede ervaring om samen met lokale bevolking palen in de grond te slaan en een omheining aan te leggen met relatief weinig materialen. Veel handwerk en veel zweten.

 

Wat was het gezellig om met de meisjes op te trekken, spelletjes te doen en andere activiteiten te organiseren. Het voelde als familie en die ervaring kan niemand afnemen. Wat was het bijzonder om als gezin elkaar te zien op een manier die je thuis niet zo gauw te zien krijgt. Vooral in het liefde en aandacht geven aan de kinderen, maar ook in een bijdrage leveren aan het verbeteren of vervangen van materialen ten behoeve van het tehuis.

 

Wat ook een belevenis is, is het vervoer.  Achterop een brommer, in een stadsbus of kleiner busje, het is bijzonder om mee te maken en te zien hoe de Keniaanse mensen leven. Er is van alles te zien langs de weg. En de kleuren en geuren zijn prachtig.

 

Het ruiken aan een andere cultuur heeft ons gevormd en nieuwe inzichten gegeven. Inderdaad, er zijn veel schrijnende situaties. Maar de blijdschap over wat er wel is, maakt ons stil. 

CARA girls rescue centre en baby rescue centre Mahali pa Maisha hebben een speciale plek in ons hart veroverd. En wel zo dat we graag terug willen keren.

 

Hendri, Marian, Michiel, Marinka en Thijs Veurink