Get Adobe Flash player

 

"Samen de armoede tegengaan en bouwen aan een betere toekomst"
Interview met Erastus Kwaka, medewerker Huruma MEVA Highschoolproject


November 2013 | In voorgaande nieuwsbrieven heeft u al eens gehoord van Erastus Kwaka. Sinds april 2011 werkt hij twee dagen per week voor de stichting. Hij werkt binnen het highschoolproject in Kenia. Aangezien de heer Kwaka nu al enige tijd binnen de stichting werkt, wordt het hoog tijd dat u hem leert kennen. Middels een interview willen wij zijn bijzondere verhaal met u delen.


Het highschoolproject van Huruma MEVA is een sponsorprogramma dat tieners – met goede cijfers, maar zonder financiële mogelijkheden – de kans biedt om na de primary school vervolgonderwijs te krijgen. Lees meer over dit project.

 

Interview Erastus Kwaka


Kunt u wat over uzelf vertellen als introductie?

Mijn naam is Erastus Kwaka Oriang, geboren op 17 juli 1977 en 36 jaar oud. Ik ben getrouwd met Dorcas Wangari Kwaka en wij hebben samen een dochter die we Margaret Zawadi Kwaka hebben genoemd. Ik ben van beroep leraar en op dit moment directeur van de 'Bright Star Academy' in Kibiko/Ngong. Dit is mijn eigen school waar ik betaalbaar kwaliteitsonderwijs probeer aan te bieden. Mijn hobby's zijn lesgeven, lezen en reizen voor projecten/activiteiten.

Kwaka Erastus
Hoe bent u in contact gekomen met de stichting Huruma Meva?
Ik kwam in aanraking met Huruma Meva via Anneke Lubbers en Ina Nieland. Ik werkte als hoofdonderwijzer op een andere school genaamd 'Huruma primary school, waar ik regelmatig samenwerkte met Anneke en Ina. Toen ik deze school verliet kreeg ik van hen de mogelijkheid om voor de Stichting Huruma Meva te gaan werken. En vanaf dat moment doe ik dat werk met passie en plezier.


Wat is uw motivatie om voor de Huruma Meva te werken?

Dat hardwerkende kinderen door middel van een opleiding de kans krijgen om een succesvol lid van de samenleving te worden, dat motiveert mij. Zelf ben ik hiervan ook een voorbeeld. Ik kom vanuit een arme achtergrond en heb vroeger toch de kans gekregen om een opleiding te volgen. Daardoor kan ik nu een succesvol persoon zijn. Ik vind het daarom mooi om andere kinderen dit ook te kunnen bieden.


Wat is precies uw taak binnen het Highschoolproject?

Ik werk als coördinator voor het highschoolproject, wat inhoudt dat ik onder andere de financiële kant van het project beheer en organiseer. Denk hierbij aan het betalen van schoolgeld en zorgdragen dat de kinderen uniformen en alle benodigde schoolmaterialen hebben. Ik ben contactpersoon wanneer er problemen zijn, maar beoordeel ook de resultaten als ze een rapport krijgen. Daarnaast ben ik de contactpersoon voor Anneke en Ina. Eén à twee keer week heb ik contact met hen om de zaken rondom het highschoolproject te bespreken.


Waarom wilt u bijdragen aan hulp in Kenia?

Er zijn in Kenia veel kinderen die gemotiveerd zijn om te leren, maar zich door de armoede in hun familie niet kunnen ontwikkelen tot de persoon die ze graag zouden willen zijn. Wanneer we deze kinderen een kans geven hun droom waar te maken, zal dit een positieve uitwerking hebben binnen hun familie maar ook binnen onze samenleving. Op deze manier kunnen wij armoede tegen gaan en bouwen aan een betere toekomst. Dit geeft mij voldoening in het werk dat ik mag doen.


Wat is de mooiste herinnering die u heeft opgedaan tijdens het werk voor Huruma MEVA?

Een herinnering die ik nooit zal vergeten gaat over een Maasai meisje. Dit meisje had haar primary school erg goed doorlopen, maar had geen hoop om verder te kunnen leren. Dit kwam door armoede en omdat ze volgens de Maasai cultuur moest trouwen met een oudere man. Toen ik haar vertelde over de stichting en dat zij kans kreeg om via het highschoolproject verder te kunnen leren begon ze te springen en schreeuwen van blijdschap. Zij zit nu op de Enoomatasiani Girls Highschool en heeft hele goede resultaten. Als ze via Huruma MEVA deze kans niet had gekregen was ze nu
misschien een jonge moeder geweest en had ze haar dromen nooit kunnen waarmaken.


Wat zou u de mensen in Nederland willen vertellen als u ze iets mocht zeggen?

Ik wil de mensen in Nederland vertellen dat ik het erg waardeer dat er mensen zijn die zich inzetten om een verandering te bewerkstellen in het leven van veel kinderen en daardoor de hele samenleving. Wanneer deze hulp er niet zou zijn, kunnen veel kinderen niet naar school. Ik wil vragen of jullie dit willen blijven doen zodat de kinderen hier naar school kunnen gaan en zo bij te dragen aan het verbeteren van de toekomst van onze samenleving. "God bless your greatly".

 

*Dit interview is vertaald vanuit het Engels.