Get Adobe Flash player

knopengelsNigeria

 


Nigeria is een Afrikaans land dat tussen Benin en Kameroen ligt. Het heeft een grote oliedelta in het zuiden, maar desondanks is Nigeria één van de armste landen in Afrika. Mensen verdienen voornamelijk hun brood door middel van akkerbouw. De slechte economische en politieke situatie maakt dat een groot deel van de bevolking in armoede leeft en moeite heeft om voor zichzelf te zorgen. Weeskinderen in Nigeria hebben hierdoor ook weinig toekomstperspectief.


In het midden van Nigeria, in Benue State, leeft een van de grootste bevolkingsgroepen, de TIV-stam. De stam telt rond de drie miljoen mensen. Een grote kerk onder de Tiv is de 'Nongu u Kristu ken Sudan hen Tiv', afgekort de NKST. De Tiv-kerk is actief in de maatschappij en is onder andere verantwoordelijk voor een kinderweeshuis in Mkar. Mkar is een dorp wat ongeveer 6 uur rijden vanaf de hoofdstad Abuja ligt.

 

Weeshuis in Mkar

Huruma MEVA ondersteunt het weeshuis in Mkar en is in contact gekomen met de Tiv-kerk via drie bestuursleden die de Stichting sinds 2009 versterken. Marion Ottens, Esther Slob en Mirjam Koetsier zijn in verpleegkundig ontwikkelingswerk afgestudeerd. In 2007 kwamen zij via een stageadres in Nigeria in contact met het weeshuis in Mkar. De leefomstandigheden in het tehuis waren minimaal. Er was sprake van ondervoeding, onhygiënische omstandigheden en ook op het gebied van onderwijs en medische hulp werd er tekort geschoten. Het weeshuis telt, in 2012, 63 kinderen variërend van 0 tot 6 jaar.

 

Iedereen kan wel bedenken, maar onderzoek heeft het ook uitgewezen, dat het voor de mentale gezondheid van een kind niet goed is om in een weeshuis op te groeien. Kinderen horen thuis bij hun familie in hun dorp of stad. Als het kan dichtbij hun vader en moeder, broertjes en zusjes. Dat is een betere plek om op te groeien en in vergelijking met een apart huis voor weeskinderen.

 

Vanaf april 2012 werken Huruma MEVA en de NKST-kerk officieel samen. De NKST-kerk gaat, met projectmatige hulp van Huruma MEVA, een vertaalslag maken naar 'Community Based Orphan Care'. Dit houdt in dat kinderen worden teruggeplaatst in hun eigen familie wanneer de moeder of beide ouders zijn overleden. Dit kan zijn bij een opa, oma, broer, zus, oom of tante. Vanuit het 'Community Based Orphan Care centrum' wordt het wel en wee van de kinderen die weer zijn teruggeplaatst in hun 'community' in de gaten gehouden. Ook krijgen de families ondersteuning en training voor de opvang van het kind.

 

De NKST krijgt hulp van een lokale ervaringsdeskundige om deze omslag te maken en het weeshuis in Mkar om te vormen tot een Community Based Orphan Care centrum. Huruma MEVA zal hierbij ondersteunen met advies en financiële support voor afgebakende projecten, bijvoorbeeld trainingen en workshops voor personeel, water- en elektriciteitsvoorziening, medische hulp, meubelen, een brommer, enzovoort. Concrete projecten die bijdragen aan de ondersteuning van de 63 kinderen die het weeshuis nu telt en aan alle weeskinderen die in de toekomst vanuit het weeshuis ondersteuning zullen krijgen in hun eigen community.