top of page

RACHEL

 

Ik ben een moeder van 2 meisjes en getrouwd. Ik ben werkloos. Mijn man werkt in een busje en zorgt dat de mensen betalen, ik doe werk wat voorhanden is. We delen de kosten voor huur, schoolgeld, voedsel.

Na het afronden van mijn studie ben ik meteen getrouwd. Ik wilde eigenlijk verder studeren, maar we konden ons het schoolgeld niet veroorloven.

In de sloppenwijk ben ik bang ben voor mijn dochters, de omgeving hier is niet goed. De meeste kinderen stoppen hier eerder met school vanwege zwangerschap of drugsverslaving. Ze vervelen zich dan veel en hebben niets te doen. Prostitutie en criminaliteit neemt hierdoor toe.

Ik was blij om een van de weinigen te zijn die geselecteerd werden voor de naaicursus. Het heeft inderdaad mijn leven veranderd. Ik ben niet langer inactief, maar heb echt iets te doen.

Mijn man kan nu alleen een lage huur betalen, vandaar dat we nu in de sloppenwijk wonen. Door de naaicursus kan ik hopelijk zorgen voor een betrouwbare bron van inkomsten en ons leven veranderen."

naaiproject

DANKBAAR 
KANS OP EEN BETER LEVEN

SARAH

 

“Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen. Ik werd al vroeg wees, heb school niet af kunnen maken en trouwde jong. We woonden eerst in de sloppenwijk, maar zijn nu verhuisd naar een boerderij. Hier kunnen we mee eten van wat hier verbouwd wordt en we betalen geen huur. Ik werk op het land en daarnaast was ik kleren om wat extra geld te verdienen. Het leven in de sloppenwijk is vooral voor meisjes zwaar. Hier op de boerderij is het heel anders, minder vol. Ons grootste probleem hier zijn de ratten, wat we ook proberen, ze blijven terugkomen.

Ik ben dankbaar voor de mogelijkheid om mee te doen met de naaicursus. Het zal mijn leven veranderen, omdat ik dan vast werk heb, waarmee ik vaardigheden kan oefenen en geld verdien. Ik wil graag sparen voor een naaimachine, zodat ik verschillende dingen kan maken. Mijn doel is om mijn kinderen te laten zien niet te doen wat ik deed, onderwijs voor hen is daarom mijn grootste prioriteit."

DE VROUWEN IN HET FASHION & DESIGN PROJECT

 

In het Fashion- en Designproject krijgen kwetsbare vrouwen en jongeren een naaiopleiding. Tijdens hun opleiding tot kleermaker worden zij begeleid door een medewerker van Huruma MEVA en ontvangen zij psychosociale hulp van JUKUMU LETU. Na de opleiding krijgen de vrouwen een baan in een naai-atelier bij Jukumu Letu. De gemeente Ngong draagt zorg voor een winkel waar de producten verkocht kunnen worden. 

Sarah.png
Rachel.jpg

MAKENA

 

“Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen. We hebben een samengesteld gezin, omdat ook 2 andere kinderen van mijn man bij ons wonen. Ik ga verhuizen naar Mathare, omdat de huur daar lager is. 

Toen ik zwanger werd ben ik gestopt met mijn studie. We zijn toen naar Nairobi verhuisd. We konden het ons alleen veroorloven om in de sloppenwijk te gaan wonen.

Mijn leven in de sloppenwijk is best moeilijk. Ik ben eens bijna verkracht. Momenteel is het ook lastig, door de COVID-19 pandemie is het lastig om bij mensen thuis te werken. Ik heb geen vaste bron van inkomsten, maar probeer af en toe wat huishoudelijk werk te doen.

Langzaamaan verandert de naaicursus mijn leven. Tijdens de kerstvakantie maakte ik kleren voor mijn kinderen, ik hoefde geen nieuwe kleren te kopen. Ook doe ik wat herstelwerk voor mijn buren en ik verwacht na het afronden van de cursus wat vaste klanten te hebben. Ik hoop dat we met andere cursisten samen kunnen werken zodat we van elkaar kunnen leren en onze spaargeld kunnen gebruiken om wat naai-attributen te kunnen kopen.

Ik verwacht dat de naaicursus me helpt bij het veranderen van mijn situatie. Mijn werk als huishoudelijk werker is nu beperkt, de naaivaardigheden helpen me aan een goede bron van inkomen. Ik verwacht dat ik een jaar na het afronden van de cursus, mijn gezin hiervan kan onderhouden en ook wat kan sparen."

ANNE

 

“Ik heb een zoon en ben een alleenstaande moeder. Vanwege problemen thuis ben ik na de 8e klas gestopt met school. Sindsdien help ik vooral op de boerderij waar mijn ouders ook wonen en doe ik huishoudelijke taken. Alleen wonen is moeilijk en ik heb geen baan.

Ik ontvang veel steun van mijn ouders. Ik probeer wat geld te verdienen met werken op het land en kleren te wassen. Samen met mijn ouders betaal ik het schoolgeld van mijn zoon.

Gebrek aan scholing en de omstandigheden hebben bijgedragen aan mijn huidige situatie. Niemand in mijn familie is goed opgeleid, we hebben allemaal geen vast werk.

Het leven op een boerderij is rustig en we krijgen melk voor een goedkopere prijs. Wel is het onzeker, als mijn ouders hun werk verliezen moeten we terug naar ons oude huis.

De naaicursus zal mijn leven verbeteren. Ik leer langzaam, maar werk hard. Straks heb ik vaardigheden waar ik geld mee kan verdienen. Ik wil mij graag verder ontwikkelen en naast het naaien van jurken leren breien en mannenkleding maken. 

De bijeenkomsten die jullie voor ons organiseren bij Jukumu helpen ons met onze toekomst. Mijn hoop is dat ik een stabiele bron van inkomsten krijg, zodat mijn leven kan veranderen."

Anne[1].jpeg
bottom of page