top of page
Foto 3.jpeg

CORONA 

UPDATE 
OKT 2020

HET CORONA-VIRUS GRIJPT IN KENIA OM ZICH HEEN, MET ALLE GROTE GEVOLGEN VAN DIEN

Het aantal besmettingen neemt toe en dat heeft grote impact op de mensen, de economie, het land en natuurlijk ook de mensen binnen de projecten die wij als stichting ondersteunen. Zij ondervinden dagelijks grote gevolgen: handel en mogelijkheden tot het uitvoeren van dagelijks werk liggen grotendeels stil. De scholen zijn gesloten, alleen de universiteiten geven soms online les. Er zijn weinig tot geen sociale voorzieningen in Kenia en de allerarmsten zijn hier vooral de dupe van. 

FASHION- & DESIGNPROJECT

De school waar de vrouwen binnen het Fashion- en Designproject hun opleiding volgden, sloot ook haar deuren. De vrouwen hebben in eerste instantie mondkapjes kunnen maken en op dit moment ligt er nog 1 bestelling voor 200 mondkapjes die zij kunnen produceren. Dit is echter te weinig om van te leven. 

Martha, onze medewerkster binnen het F&D project, voorziet ook deze vrouwen van een maandelijks voedselpakket. 

Samen met Jukumu Letu hebben we gekeken of we de vrouwen toch ander werk kunnen bieden. Dit resulteerde in een gaarkeuken. Onder leiding van Jukumu Letu en Martha doen ze inkopen en koken ze voor mensen die daartoe zelf niet in staat zijn of er geen middelen voor hebben.   

In de afgelopen maanden heeft Huruma MEVA Jukumu Letu ondersteund bij het opstarten van een actie met groeiende groentezakken.

Jukumu Letu werkt ook hard aan de hygiëne en watervoorziening in de sloppenwijk om op deze manier zoveel besmetting te voorkomen en daarnaast helpen ze ook 150 gezinnen met basisvoedselpakketten. De nood is er heel erg hoog, mensen hebben erg weinig geld, voor voedsel, medische zaken of voor huur. Daardoor komen er ook steeds meer mensen op straat te staan. 

Kinderen.jpeg
Highschoolproject 1.jpeg

HIGHSCHOOl PROJECT

 

Sinds eind maart zijn alle scholen in Kenia gesloten. De studenten konden vanaf dat moment niet naar school en maar een enkeling heeft online les. Dit gaat voor de meeste leerlingen tot januari duren. De examenkandidaten op de primary school en de highschool mogen vanaf eind oktober weer naar school. De universiteitsstudenten volgen vanaf deze maand online lessen. Alle leerlingen binnen ons highschoolproject zitten op internaatscholen. Dat betekent dat zij ongeveer 9 maanden per jaar op school verblijven, wat inclusief een maaltijd is en een slaapplaats. Nu zijn al deze kinderen terug naar huis in hun eigen gezin. Normaal gesproken hebben deze gezinnen al grote problemen om 1 à 2 maaltijden per dag te kunnen kopen, maar met deze weer thuiswonende opgroeiende kinderen moeten er nog meer monden worden gevoed. En dat terwijl de inkomsten totaal of voor het grootste deel zijn opgedroogd.

In de afgelopen maanden heeft Huruma MEVA via een tikkie-actie geld ingezameld. Het schoolgeld van de tweede termijn en een deel van het schoolgeld van de derde termijn zullen we gebruiken voor de voedselvoorziening. Van dit geld koopt de heer Kwaka maandelijks voedselpakketten met basisproducten. Deze pakketten worden aan alle gezinnen met kinderen uit het highschool- en universiteitsproject bezorgd. Huruma MEVA zal hiermee in ieder geval doorgaan tot de scholen weer worden geopend. Op deze manier mogen we bijdragen aan de voedselvoorziening voor deze gezinnen zodat zij tenminste één maaltijd per dag kunnen nuttigen. De gezinnen zijn hier erg blij mee en wij willen jullie, namens hen, bedanken voor jullie geweldige financiële steun. 

Fashion&design 1.jpeg

BABY RESCUE CENTRE

MAHALI PA MAISHA

Jen en Dave Bell zijn een aantal maanden, samen met de baby’s en het personeel in ‘vrijwillige’ quarantaine geweest. Gelukkig zijn er geen besmettingen in Mahali pa Maisha geweest. Ondertussen is er weer een komen en gaan van baby’s en kleintjes. Gelukkig zijn er in de afgelopen weken weer een groot aantal kinderen met hun nieuwe ouders verenigd en mogen zij aan een echt gezinsleven beginnen. We mogen weten dat de nieuw binnengekomen baby’s bij Jenn en Dave een liefdevolle plek hebben gevonden om voorlopig in warmte en liefde op te mogen groeien.

Fashion%26design%202_edited.jpg

BRIGHT STAR PRIMARY SCHOOL

Op de school wordt druk gebouwd, als gevolg van covid-19. Doordat er geen kinderen naar school gaan, wordt er geen schoolgeld betaald en zijn alle docenten naar huis gestuurd zonder salaris. U kunt zich misschien voorstellen wat voor een gevolgen dit heeft, ook in de gezinnen van al die docenten waar al meer dan een half jaar geen salaris binnenkomt. 

Ook voor de heer Kwaka en Dorcas, zijn vrouw, heeft dit hele grote gevolgen. Geen inkomsten, je personeel niet kunnen betalen, maar ook de huur van de oude school kan niet betaald worden. Daarmee zou de school verloren gaan. De nieuwe school is geschikt voor de helft van de kinderen. Wij hebben besloten om alvast te helpen om de nieuwe school uit te breiden. Hiervoor zullen we acties gaan voeren en hoort u later meer. De school wordt gebouwd door een aannemer met een aantal vaders van kinderen van Bright Star. Op deze manier kunnen we daardoor een aantal gezinnen ondersteunen. 

bottom of page