top of page

Wat is het leven ingrijpend veranderd sinds we terug zijn gekomen uit Kenia. Is het nog maar 4 maanden geleden dat we in Kenia waren? In deze tijd een stuk schrijven over Kenia zonder het coronavirus te benoemen is onbegonnen werk. Waarom? Zijn er veel corona-slachtoffers in Kenia? Nee, niet echt in vergelijking met andere landen. Om een idee te krijgen is dit de stand van zaterdag 22 mei: 1200 coronabesmettingen en 50 slachtoffers overleden in een land met 43 miljoen inwoners. Er sterven veel meer mensen aan HIV en malaria dan aan covid 19. Toch is het land in 
lockdown vanwege corona.  

VEERKRACHT

OVER KENIA EN CORONA

In een Keniaanse krant staat te lezen dat de piek van het coronavirus (of crisis) in augustus/september in Kenia wordt verwacht. Nog zo lang? Dat kan niet, dat is onmogelijk. Hoe moeten de mensen overleven? Schiet er door me heen. Nee, niet, nog eens 4 maanden geen werk, geen geld, geen huur kunnen betalen, geen eten. Dat is het probleem, het economische probleem is op dit moment vele malen groter voor de Kenianen dan het medische probleem. 

​

Hoe gaan al die mensen, die vaak voor precies 1 dag genoeg geld verdienen om eten te kopen, overleven zonder inkomsten? Wat kunnen wij betekenen? Hoe gaan we al die gezinnen van de kinderen in het highschoolproject, al die mensen in de sloppenwijk, alle bekenden de komende maanden ondersteunen?  

​

Hoeveel berichtjes zullen we nog ontvangen van onze medewerker in Kenia met het verzoek of we alsjeblieft kunnen helpen omdat hij weer een vrouw met 4 of 5 kinderen in de sloppenwijk tegenkwam die al 3 dagen niets te eten heeft gehad. Daar kunnen we geen nee tegen zeggen. 

 

Dan komt er een berichtje uit Kenia... Muthuku wil graag een stukje van zijn zakgeld gebruiken om zaden te planten.  Hij spaart hiervoor eten uit z’n mond om de zaden te kunnen kopen want hij heeft bedacht dat Simon een grote tuin heeft en daar gaan ze samen aan de slag. Ze kunnen beide niet naar school of aan het werk, maar ze kunnen wel proberen om zelf aan voedsel te komen. Het regent veel dus misschien is er wel zoveel oogst dat ze ook nog wat kunnen verkopen.  

​

Een paar dagen later krijg ik weer een berichtje: “Mum, ik wil niet dat jij me moet onderhouden, dat heb je al die jaren van mijn studie gedeeltelijk al gedaan. Ik wil het zelf kunnen doen en ik weet zeker dat ik dat kan. Mag ik wat geld van je lenen? Dan neem ik een winkeltje over en betaal ik je in december terug.” En ja, ze start, ze maakt winst en ze redt zichzelf.  

 

Van Jukumu Letu, de stichting waarmee we samenwerken in de sloppenwijk, komt het verzoek of we willen ondersteunen in een project waarbij vrouwen in de slum (sloppenwijken) zelf in zaaizakken voedsel kunnen verbouwen. Als er geen ruimte is, dan mag het verbouwd worden op het schoolplein van Jukumu Letu. En ja, deze 20 gezinnen die we ondersteunen, redden zich. 

 

Ons contact Robyn Moore wil goede mondkapjes voor haar personeel en kinderen. Dat regelen we via het Fashion en Designproject zodat de vrouwen zelf hun geld verdienen en ze niet afhankelijk zijn van onze voedselhulp. En ja, ook deze gezinnen gaan het redden. 

 

Mr. Kwaka vraagt hulp voor vrouwen met de kinderen die niets meer hebben, we geven ze een noodpakket en vervolgens mogen ze tijdelijk bij Mr. Kwaka aan het werk. 

 

Mama Lydia kan het bijna niet redden in Kibera, maar Robyn en Huruma MEVA slaan de handen ineen en we zorgen dat ze haar kleinkind kan blijven onderhouden. 

 

Wat een veerkracht zien we! Bijna alle mensen waar we mee samenwerken in Kenia zijn hun werk kwijt, van de één op de andere dag hebben ze geen werk, geen inkomsten en dus geen eten. En nee, niet iedereen lukt het om zelf een oplossing te vinden. Gelukkig hebben jullie weer bijgesprongen en was de tikkie-actie een groot succes. Uiteindelijk werd er 3500 euro gedoneerd. Daarmee kunnen we mensen nog steeds ondersteunen.

 

Ook in de maand juni kunnen we weer voorzien in de ergste nood en 
voedselpakketten verzorgen waar nodig. En waar denk je dat we het voedsel kopen? Inderdaad bij Muthuku en bij Tosh, zodat zij ook verdienen.  Laten we hopen en bidden dat de lock down heel erg 

snel afgebouwd wordt zodat de bevolking zelf weer aan de slag kan.  

​

Prachtig hoe de mensen/projecten onderling met elkaar verbonden worden! 

thumbnail-10.jpeg
thumbnail-5.jpeg
thumbnail-9.jpeg
bottom of page